Begeleiding door het notariskantoor

Je bent niet alleen. Het notariskantoor is daar om je te helpen bij de belangrijke stappen.

De notaris en zijn medewerkers loodsen je door deze moeilijke periode. Bij een overlijden horen een hele reeks stappen.

De rekeningen moeten geblokkeerd worden, instanties en kennissen moeten op de hoogte gebracht worden van het overlijden, de aangifte van nalatenschap moet ingevuld worden, er moet nagedacht worden over het lot van de onroerende goederen uit een erfenis...

Maar geen paniek. Het kantoor helpt je stap voor stap. 

Deblokkering van de rekeningen: de notaris onderzoekt wie de erfgenamen zijn

De rekeningen bij de bank zullen pas gedeblokkeerd worden eenmaal duidelijk is wie de erfgenamen zijn. Om dit na te gaan, moet de notaris en zijn team onderzoeken welke juridische regelingen de overledene had getroffen. Bepaalde regelingen kunnen een invloed hebben op wie uiteindelijk zal erven. 

  • De notaris gaat na of er bepaalde schenkingen zijn gebeurd, of er huwelijkscontract bestaat, of de overledene een testament had opgesteld...
  • De notaris gaat na of er een testament of een huwelijkscontract aanwezig is via een opzoeking in speciale registers. Als blijkt dat de overledene aan successieplanning had gedaan via een testament of een huwelijkscontract, kan de notaris die opvragen bij het notariskantoor die deze akten in bewaring heeft. 

Zonder een attest of een akte van erfopvolging kan de bank niet overgaan tot deblokkering van de rekeningen en uitbetaling aan de erfgenamen.  

Verder zal de notaris nog andere opzoekingen verrichten:

  • Hij gaat na of de overledene en de erfgenamen geen fiscale, niet-fiscale of sociale schulden had.
  • Hij gaat na bij welke bankinstellingen de overledene rekeningen had. Hij neemt contact op met verzekeringsinstellingen om na te gaan of er een levensverzekering is. 
  • Hij gaat na of de overledene onroerende eigendommen had.
  • ...

Advies over het erfrecht

De notaris informeert je niet alleen, maar hij adviseert je ook. Ons erfrecht is complex. Niet alleen weten erfgenamen niet wat er precies in een erfenis zit, maar vaak is onduidelijk hoe ze ermee moeten omgaan en welke stappen ze moeten ondernemen. Zo kan een erfenis ook bestaan uit schulden. Zonder kennis handelen, kan dan verregaande gevolgen hebben...  

Bovendien zou het kunnen dat de overledene bepaalde regelingen had getroffen waarvan de erfgenamen niet op de hoogte zijn. Ook emotioneel kan dat zijn tol eisen. De notaris kan dan een belangrijke vertrouwenspersoon zijn.

In zekere zin kan je de notaris vergelijken met een 'juridische' huisdokter voor erfgenamen. Hij kent vaak de voorgeschiedenis van dossiers en de gevoeligheden. 

Conflicten vermijden bij de verdeling van de erfenis

De notaris heeft door zijn onafhankelijke en onpartijdige rol een natuurlijke bemiddelende aanpak. Hij mag geen partij kiezen voor een welbepaalde erfgenaam.

Sommige notarissen en medewerkers genieten bovendien een specifieke opleiding in bemiddeling. Deze experten doorlopen samen met de betrokkenen een traject zodat elk zich gehoord voelt. In sommige gevallen kan zo'n bemiddelingsprocedure grotere conflicten voor de rechtbank vermijden. 

Erfgenamen bevinden zich voor de verdeling van de goederen in een 'onverdeeldheid'. Dit gaat zeker niet altijd gepaard met problemen, maar op sommige vlakken is dit niet praktisch. Zo moeten alle erfgenamen samen afspraken maken over het beheer en het beschikken over de goederen. 

Als de erfgenamen 'onverdeelde' eigenaars worden van onroerende goederen (zoals de woning van de overledene) dan kan de notaris hen informeren over de mogelijkheden.

Als de erfgenamen echt niet overeenkomen over de verdeling van de goederen, is de stap naar de rechtbank helaas onvermijdelijk. Dit brengt kosten met zich mee. Vandaar dat een vroege en constructieve tussenkomst van de notaris het verschil kan maken. 

Onnodige conflicten en kosten vermijden?
Dat begint met een open communicatie en duurzame regelingen met de hulp van de notaris.