Zodra de bank op de hoogte wordt gesteld van een overlijden, is ze verplicht om de rekeningen en kluizen van de overledene tijdelijk te blokkeren. Ook gezamenlijke rekeningen worden geblokkeerd. Het heeft geen nut om snel nog geld af te halen van de rekeningen. Integendeel, als er schulden blijken te zijn in de nalatenschap kan dat in je nadeel spelen.
Wat zijn de gevolgen?
– Zodra de rekeningen zijn geblokkeerd, kan er geen geld meer van worden opgenomen.
– Betalingen of overschrijvingen naar de geblokkeerde rekeningen zijn nog wel mogelijk.
– Automatische incasso’s gekoppeld aan de geblokkeerde rekeningen van de overledene worden verwijderd.
Om de langstlevende partner en andere erfgenamen wat financiële ademruimte te geven, zijn er wel een aantal zaken die aangevraagd kunnen worden via de bank:
- Er kan een bedrag worden vrijgemaakt voor de onderhoudskosten van de langstlevende partner – de echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner. Dit bedrag kan echter maar bij één financiële instelling worden opgeëist, en niet bij elke instelling waar de overledene tegoeden had. Het voorschot mag niet hoger zijn dan de helft van het vermogen op de zicht- of spaarrekening op het moment van overlijden, met een maximum van €5.000.
- Je kunt wel bepaalde rekeningen zoals ziekenhuis- of begrafenisrekeningen, indienen bij de bank. Deze worden dan betaald via de rekening van de overledene. Banken staan soms zelfs toe dat alle rekeningen na het overlijden kunnen betaald worden met de geblokkeerde rekening tot aan een bepaalde periode na het overlijden. Informeer je bij de betrokken bank.
Als je bepaalde rekeningen moet betalen, kun je daarvoor je persoonlijke vermogen gebruiken. Dit kan echter worden beschouwd als een stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap. Als er omvangrijke schulden zijn in de nalatenschap, kan dat voor problemen zorgen.