Het attest en de akte van erfopvolging

Het document om de rekeningen te deblokkeren en de kluizen te ontzegelen.

Bij het overlijden van een naaste, ben je verplicht om het overlijden te melden aan de verschillende bankinstellingen waar de overledene rekeningen had. 

De bank zal overgaan tot blokkering van de rekeningen en de verzegeling van de kluizen. Snel voor of vlak na een overlijden geld afhalen heeft geen zin. Meer nog, het kan averechts werken. 

Deze situatie kan vervelend zijn. Onthou dat dit ter bescherming van de erfgenamen gebeurt. Bovendien is de blokkering tijdelijk. Reken dat de rekeningen in de meeste gevallen maar een paar maanden geblokkeerd blijven (tenzij het echt om een complex dossier gaat).

Gedurende deze termijn zal het notariskantoor de nodige opzoekingen verrichten zodat het jouw het nodige document kan bezorgen. Dit document bezorg je aan de banken en, indien voorkomend, aan de verzekeringsinstellingen. 

Er zijn bepaalde zaken die je financiële ademruimte bieden. Informeer je hierover bij de bank van de overledene:

  • Als gehuwde of wettelijk samenwonende partner kan je de helft van wat op de rekeningen staat afhalen, met een maximum van 5.000 euro. Hiermee kan je dringende betalingen doen, zonder dat je een attest of akte van erfopvolging moet voorleggen. Haal niet meer dan dit bedrag af.
  • De bank zal alle of bepaalde facturen met betrekking tot de overledene betalen. Informeer je bij de bank over welke facturen je mag indienen en tot wanneer.

Hou alle facturen die je ontvangt na het overlijden keurig bij. Niet alleen om alles in te dienen bij de bank met oog op de betaling, maar ook voor de aangifte van nalatenschap dat je in orde zal moeten brengen. 

 

Wanneer wordt mijn erfdeel dan uitbetaald? 

  • De notaris bezorgt je het attest of de akte van erfopvolging. Dit bezorg je vervolgens aan de bankinstellingen. Dit kan perfect digitaal gebeuren.
  • Van zodra de bank kennis krijgt van het document zal je een afspraak moeten maken met de bank(en).
  • Jij en de andere erfgenamen zullen bij elke bank waar er een tegoed is, bepaalde documenten moeten ondertekenen met oog op de vrijgave van de tegoeden. 
  • Na de ondertekening van de nodige documenten zal de bank je binnen een aantal weken uitbetalen.

 

En wat met de levensverzekering (bv. de schuldsaldoverzekering van de overledene)?  

  • Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van de vraag of je als begunstigde staat in de verzekeringsovereenkomst. 
  • Ook de levensverzekeraar zal het attest of de akte van erfopvolging nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval als de begunstigde de 'wettelijke erfgenamen' zijn. 
  • De levensverzekeraar zal een dossier openen en zal je nog bijkomende documenten vragen, zoals de identiteitsgegevens van de overledene en jezelf. Ook zal de verzekeraar je documenten opsturen voor de geneesheer van de overledene. Aan de hand daarvan wil de levensverzekeraar de doodsoorzaak nagaan. 
  • De levensverzekeraar zal contact opnemen met de bankinstelling van de overledene. 
  • Indien blijkt dat begunstigden van de verzekering recht hebben op een vergoeding zal de verzekeraar dat verder afhandelen met jou.
  • De verzekeraar is gebonden aan welbepaalde termijnen bij het opvragen van (bijkomende) documenten en het uitbetalen. Informeer je hierover. 

 

Verwar deze documenten niet met de "akte van onroerende erfopvolging".

Het attest of de akte van erfopvolging dient louter om de rekeningen van de overledene te deblokkeren. 

Was de overledene eigenaar van één of meerdere onroerende goederen, dan zal de notaris daarnaast een akte van onroerende erfopvolging opstellen.

Dit document hebben de erfgenamen nodig als ze willen beschikken over het onroerende goed, bv. als ze willen overgaan tot een verkoop. 

Image
Image

Bereid je afspraak bij de notaris voor

Om het nodige attest en/of akte op te stellen zal de notaris je bepaalde gegevens vragen. Geen tijd verliezen? Ga in onze handige infofiche na wat je allemaal nodig hebt.

Download de checklist